چگونه انگیزه تمرین موسیقی را در خودمان افزایش دهیم؟ چه دلایلی باعث میشود تا پس از مدتی انگیزه خود را برای تمرین از دست دهیم؟ کاهش انگیزه و عدم پیگیری تمرینات یکی از شایع ترین مشکلاتیست که پس از مدتی هنرجویان با آن رو برو میشوند.
از زمانی که یک هنرجو سازی در دست میگیرد و آموزش موسیقی را شروع میکند، تا زمانی که خود به مقام استادی برسد، در حال تمرین کردن است. تمرین مهم ترین و حیاتی ترین راه یادگیری یک ساز موسیقی است. داستان های زیادی از بزرگان موسیقی وجود دارد که چگونه ساعت های زیادی را با تمرین و تولید قطعات مختلف میگذراندند. اما این افراد چگونه انگیزه خود را حفظ کردند و مسیر رسیدن به موفقیت را طی کرده اند؟
همه ما روزهایی را تجربه کرده ایم که حس و حال تمرین کردن نداریم، یعنی هر چقدر تلاش میکنیم دست و دلمان به ساز نمیرود و نمیتوانیم برخستگی و بی حوصلگی خود غلبه کنیم، این احساس کاملا طبیعی است و برای همه افراد پیش میاید. پس نباید بابت آن خودمان را سرزنش کنیم و با عذاب وجدان تمرین نکردن سر کنیم.
اما گاهی اوقات این احساس هفته ها و یا ماه ها ادامه پیدا میکندو ممکن است به طور کامل نوازنده را از نواختن ساز مورد نظرش دلزده کند، پس خیلی مهم است که قبل از این که خیلی دیر شود انگیزه ی از دست رفته مان را برگردانیم و خود را نجات دهیم. پیش از اینکه راه حل های این مشکل را آموزش دهیم ، بیاید با هم دلایل بی انگیزه شدن برای تمرین را بررسی کنیم:
یکی از مهم ترین دلایلی که موزیسین ها را بی انگیزه میکند این است که با وجود اینکه تمرین کرده اند اما باز هم احساس میکنند که پیششرفت نمیکنند.
همه ما وقتی یک مهارت جدید را شروع میکنیم، پیشرفت ما در ابتدای راه خیلی سریع و مشهود است و هر چقدر زمان میگذر این پیشرفت کند تر میشود. با پیشرفته تر شدن آموزش ها و پیچیده شدن تمرینات ذهن ما مدت بیشتری برای درک و تحلیل آموزش ها احتیاج دارد و به این دلیل یادگیری و پیشرفت در سطوح پیشرفته مدت بیشتری به طول میانجامد.
اگر دلیل این مسئله را ندانیم، سرعت پیشرفت ممکن است در ما احساس بی انگیزگی به وجود آورد. پس تا جایی که ممکن است اجازه ندهید که این موضوع باعث کاهش اعتماد به نفس در شما شود.
وقتی که هنرجویان فقط به نقاط ضعف و اشتباهات خود نگاه میکنند، این مسئله باعث میشود تا بی انگیزه و ساکن شوند. در حالیکه اگر شما تمرکز خود را به سمت توانایی واقعی و نقاط قوت خود ببرید به یک فرد فعال و با انگیزه تبدیل میشوید. افکار منفی مانند مارپیچی است که یکی پس از دیگری به ذهن ما هجوم می آورند و باعث سقوط ما میشوند اما در عوض افکار مثبت و توجه به توانایی های خوب و قابل تقدیرمان به ما کمک میکند تا هر روز بهتر شویم.
شاید شما هم از آن دسته افرادی هستید که فکر میکنید باید برای انگیزه دادن به خود یک هدف بزرگ و رویایی داشته باشید و برای رسیدن به آن روز و شب جان بکنید. اما باید به شما بگویم که واقعیت این طور نیست. حداقل در پروسه ی آموزش موسیقی این روش جواب نمیدهد. اینکه شما هدف یا آرزو داشته باشید بد نیست، اما باید واقع بین باشید، مثلا اگر به تازگی نوازندگی کمانچه را یاد گرفته اید نباید انتظار داشته باشید که پس از یک سال مثل کیهان کلهر کمانچه بنوازید. پس به اهدافتان منطقی فک کنید و به خودتان برای رسیدن به آن ها فرصت دهید.
اگر فکر میکنید که مدرس فقط باید آموزش دهد و هیچ تاثیری در ایجاد انگیزه در شما ندارد باید بگویم که سخت در اشتباهید. شاید شما استاد موسیقی خود را خیلی دوست داشته باشید و به همین دلیل این نکته را نپذیرید، اما باید بدانید که تشویق و تائیدی که از طرف شخصی حرفه ای و با تجربه به عملکرد ما داده میشود، میتواند انرژی و انگیزه بسیاری زیادی برای ادامه تمرینات برای ما فراهم کند.
این مسئله را به یاد بیاورید که همه افراد به یک شکل کار نمی کنند و ویژگی های متفاوتی با یکدیگر دارند، بنابراین حتی اگر بخواهید برنامه تمرینی بزرگترین موسیقی دانان جهان را هم اجرا کنید باز هم ممکن است موفق نشوید. شما باید برنامه ریزی شخصی خودتان را داشته باشید و سعی کنید آن را جوری بچینید که امکان اجرای آن برای شما فراهم باشد.
یکی از مهم ترین مزایای داشتن برنامه این است که این کار ذهن شما را برای انجام آن کار از قبل آماده میکند و به همین دلیل تمرین شما از کیفیت بهتری هم برخوردار میشود.
یکی از دلایلی که ما در تمرین موسیقی بی انگیزه میشوید این است که اهداف خود را فراموش میکنیم، اگر شما هم اینگونه هستید مدتی با خودتان وقت بگذرانید و اهداف خود را به یاد بیاورید، آن ها را مرور کنید و به خودتان یادآوری کنید که چرا از ابتدا نوازندگی را آغاز کردید. بعد از اینکه این کار را کردید مجددا برای رسیدن به آن هدف برنامه ریزی کنید و آن را به اهداف کوتاه مدت تری که رسیدن به ان ها آسان تر است تقسیم بندی کنید. این روش میتواند انگیزه ی فوق العاده ای در شما ایجاد کند. پیشنهاد میکنیم که تمام برنامه ریزی های خودتان را به صورت مکتوب انجام دهید تا ذهن شما هم این مسئله را امری مهم قلمداد کند.
از آنجا که تمرین بخشی از کارهای روزمره بیشتر نوازندگان است ، به راحتی می توان پاداش خود را فراموش کرد.
دستاوردهای خود را پیگیری کنید. هنگامی که شما یک برنامه را کامل می کنید یا یک جلسه تمرینی موفق دارید ، خود را برای بستنی دعوت کنید ، یک فیلم را ببینید ، یک جفت کفش جدید یا هر چیز دیگری را که باعث شادابی شما می شود ، بگیرید.
به غیر از موسیقی به چه کاری علاقه دارید ؟ سعی کنید از موسیقی برای تحقق همین اهدافتان استفاده کنید . مثلا آیا عاشق دنیای فیلم و سینما هستید پس سعی کنید یک تیتراژ مناسب و یا یک موسیقی متن برای فیلم بسازید و یا مثلا اگر عاشق بیزینس و کسب در آمد هستید بسیار عالیست ، چون می توانید به ساخت آهنگی با هدف تبلیغات و یا ساخت تیزر معرفی کسب و کارتون بپردازید . حتی اگر فقط به مهمانی و وقت گذرانی با عزیزانتان علاقه مندید می توانید آن ها را دعوت کنید تا به همراه آن ها تمرین کنید و در یک دورهمی ساز بنوازید . تقریبا در هر کاری می توان از موسیقی بهره برد و فراموش نکنید موسیقی یک سلاح بسیار قدرتمند برای پیشرفت شما در هر کاریست .